Troll som troll

I alla fall har de många gemensamma drag och jag tycker att det är ett lustigt sammanträffande – en kul grej.

Olaus Magnus, svensk historisk person, katolsk ärkebiskop i Uppsala på 1500-t mm, skriver om troll i sitt mastodontverk Historia om de nordiska folken som kom ut 1555.  På latin givetvis. I den beskriver han  Nordens folk, vad de sysslar med, vad de roar sig med, samhällskicken, levnadsätt, krig, hus, djur och natur – tja det mesta han kunde få med. Till exempel tar han upp problemen man hade med bergtroll  i gruvorna.

 

Då det så faller dem in, uppenbarar de sig för arbetarna i skugglika skepnader af alla möjliga former, hvarjämte de med skallande stämma uppgifva gäckande gapskratt och genom dylikt bedrägligt bländverk och annat gyckelspel utan all ända lura de stackars människorna. Ja, all denna tjänsteaktighet är blott ett bedrägeri, hvarmed de, när allt kommer omkring, avfser att bereda människornas ofärd och omsider deras undergång.

De pläga nämligen bryta ned stödjepelarna, vräka ned stenblock, sönderbryta stegarna, framkalla giftiga dunster, kväfva luftdraget och slita sönder linorna och så komma åstad död och förvirring bland arbetarna, i det att dessa antingen störta ned och bryta halsen af sig eller af de stora faror som omgifva dem förledas att häda Gud, för att därigenom omedelbart sjunka än djupare i trollens våld.

Femhundra år senare beskrivs  nästan samma  problem, fast i ett betydligt modernare kontext. Och jag är övertygad om att den som skrev detta på Steam User’s Forum inte hade aning om trollproblemen på Olaus Magnus tid. (Det är min översättning, orginalet är på engelska) :

Det har kommit till min kännedom, genom min typiskt besatta uppdatering, att Team Fortress 29 forumet fått en ökad förekomst av troll sightings på senaste tiden.

Jag är säker på att de flesta av er redan vet vad ett troll är, men för er som är nya här …*menande blickar på Mac-användare* så upprepar jag. Den invaderade arten Trollus Unfunia, vanligtvis känt som troll, är ett sorts skadedjur tillhörande four chan10, flertalet photobloggar och Call of Duty11 forumet. När de väl etablerat ett tillhåll, fortsätter de med att avsiktligt uppträda okunnigt, förolämpa den inhemska faunan och allmänt störa det lokala ekosystemet. Detta är inget att skratta åt, mina herrar. Dessa .. varelser … har på senaste tiden migrerat till SPUF via Counter-Strike12 Source forumen. Väl där har ställde de till med ödeläggelse och fullständigt förstörde gemenskapen så som det var.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s